El passat 9 de desembre es van reunir a Alacant nou líders europeus. Davant això la Joventut Comunista, juntament amb altres moviments socials de caràcter veïnal i internacional, hem analitzat les nefastes conseqüències a les quals ens porten aquest tipus d’aliances.
La vida de misèria a la qual ens condemna el capital, la necessitat de plantar cara i les vies d’autoorganització obrera que s’estan creant enfront de l’Estat Burgés han sigut alguns dels temes. En aquesta article parlarem del debat que vam tindre en l’acte realitzat a Alacant juntament amb el Sindicat de Barri de Carolines, l’associació de dones senegaleses “Talatay Nder” i amb la Delegació de la República àrab Sahrauí Democràtica.
D’una banda hem d’aclarir el paper que juga Espanya com a part integrant- i imprescindible- del pol imperialista europeu. El seu rol no és, com ens el volen pintar, subsidiari cap a les potències “de referència europees” com Alemanya. Gràcies al suport de la burgesia europea, la gran burgesia espanyola -Ibex35- buscava, allà per 1986, que la integració de l’Estat Espanyol en el Mercat Comú Europeu suposara l’obertura de portes cap al mercat llatinoamericà per a la resta de països europeus, i així va ser. L’Estat Espanyol va formar part – i així segueix fins ara- d’un bloc imperialista, l’europeu o, en la seua forma polític administrativa: La Unió Europea- i les seues burgesies nacionals així com els representants institucionals d’aquestes- es van veure beneficiades, no sols de l’extracció de plusvàlua dels treballadors dels seus respectius països, ni tampoc només de l’extracció de plusvàlua dels treballadors de la resta de països socis de la UE, sinó a més dels treballadors a nivell internacional (en aquest cas, com comentàvem, dels d’Amèrica Llatina).
Hui, l’Estat Espanyol està jugant un paper diferent en forma, però idèntic en el contingut del que va succeir en 1986 quan Espanya va entrar a la UE. Igual que ho va fer el seu homòleg, l’expresident socialista Felipe González, Pedro Sánchez busca consolidar el paper d’Espanya a la UE i reforçar el pol imperialista europeu. Però ull, no per la “particularitat de ser Pedro Sánchez”, sinó per la “generalitat” de ser un representant – la cara més visible- de l’Estat dels capitalistes o Estat Burgés i el paper específic del PSOE com a pilar del règim.
L’Estat Espanyol està jugant a ser la porta del continent europeu cap a Àfrica, com ja ho va ser cap a Amèrica Llatina. Però això no és una cosa nova, encara que ara isca a relluir, Espanya porta anys ocupant aquest paper. La famosa “traïció” del PSOE al poble sahrauí era condició <sine qua non> per a consolidar el Règim del 78 a través de l’entrada a la UE.
L’espoli de mercaderies al Sàhara, l’ocupació de les costes africanes en pro del benefici de la flota de pesca Espanyola o el comerç amb els països Africans d’hidrocarburs i gas, ha sigut el paper que ha jugat l’Estat Espanyol, en paral·lel a l’espoli en llatinoamericà, com a part integrant- i fonamental- del bloc imperialista a Europa.
És per això que veiem als representants socialdemòcrates enorgullir-se que Espanya siga amfitriona de les cimeres europees, mediterrànies i fins d’índole internacional (com la de l’OTAN) ja que, el govern socialdemòcrata (burgés), s’està esforçant molt per a salvaguardar els beneficis de la burgesia europea a costa de sagnar, no sols a classe treballadora espanyola, no sols a la classe treballadora europea, sinó amb especial recalcament al poble Sahrauí, als quals no dubta trair si això significa millors acords amb el Marroc, que es tradueix en millors beneficis econòmics per a l’aristocràcia obrera, punta de llança de la burgesia, classe que realment està darrere de les polítiques socialdemòcrates.
Els seus fets disten molt de la seua xerrameca reformista de “millorar la vida de la gent”, llevat que la “gent”, siga per a ells el Ibex35 en particular i la resta de la burgesia europea i nord-americana en general.
Però no és or tot el que rellueix, la burgesia no és un conjunt homogeni i harmònic, sinó que per a obtindre majors beneficis, els que eren amics en el passat es converteixen en enemics en el present. S’enfronten els uns amb els altres i aqueixa pugna cau sobre l’esquena de la classe obrera internacional en forma de guerra, tensions i militarització dels pols imperialistes que no dubtaran a portar a la mort als treballadors dels seus respectius països o a fomentar tensions en països estrangers: la pugna del Marroc contra Algèria és només un reflex de les tensions entre els imperialistes russos i nord-americans.
Es creen les condicions propícies per a la guerra. El millor que pot esperar el proletariat internacional del capitalisme és l’atur, la crisi i la fam. Tota la resta, és barbàrie.
Actualment ens trobem en el que els mitjans burgesos diuen “inflació” i la justificació de la qual és la d’un fenomen alié a la mà del mercat, com si vinguera del cel sense cap explicació i que afecta a tot el conjunt de la població per igual. Però per sort, les treballadores conscients deixem fa molt temps de creure en fantasmes i de confiar en mentides. El procés d’empobriment, o pauperització, de la classe treballadora no és la fenomenologia de cap déu invisible, sinó un fet inevitable en un sistema que toca fons per les seues pròpies contradiccions.
La Taxa de Benefici del Capitalista descendeix perquè en el seu afany per competir amb altres capitalistes ha “estalviat costos” acomiadant treballadores i utilitzant a la joventut treballadora com a laboratori de precarització, però en llevar-se de damunt la “massa viva del capital” i apostar per la tecnificació, ha perdut el seu sentit de ser ja que, només pot obtindre beneficis (en forma de plusvàlua) d’altres éssers humans, de les seues treballadores.
Sumit en un mal pas de contradiccions, veiem com cada vegada és més complicat -per al burgés/capitalista- crear nous cicles d’acumulació, donant lloc a decisions fora de tota lògica per a nosaltres, com la de no acceptar la posada en acció d’un gasoducte amb preus més baixos entre Espanya i França en un escenari de crisi energètica, mentre el Govern francés està planificant talls de llum en moments de tensió Decisions així s’insereixen precisament en la lògica imperialista de la competició entre burgesies, materialitzada parcialment però no únicament en una pugna entre Estats capitalistes. L’oligarquia francesa està disposada a acceptar un escenari més complicat per als seus interessos en l’immediat: preus de l’electricitat més alts i per tant un guany inferior, un palés risc de resposta popular si no posen mesures, tant subsidiàries com repressives, per a disminuir l’impacte de la situació entre les classes populars franceses… Tot això en pro que el parc nuclear francés -el major d’Europa i una aposta estratègica de França que té implicacions no sols en la disminució a futur dels preus- genere un major guany en l’esfera productiva, si no també en el panorama internacional davant els seus grans competidors en el camp nuclear (els EUA-Rússia-Xina), amb la importància que això té per al capitalisme francés.
La inversemblança d’aquest sistema es basa en el fet que el que es produeix, que és de consum social, i com es produeix, d’una manera social, està sota una propietat que lluny de ser social, és privada.
Davant això, les comunistes només podem dir que aquestes reunions són completament ineficaces. Només estan destinades per a intentar salvar els mobles d’un món que s’incendia, d’un món caduc que agonitza per la seua pròpia destrucció (en forma de crisi o en forma de guerra), i, en tot cas, a reafirmar la posició imperialista que hui dia adopten els països europeus i assegurar la taxa de guany de la burgesia.
Evidentment, aquestes mesures no salvaran a la classe obrera de la crisi, ni tan sols poden pal·liar els seus efectes per molta xerrameca que ens oferisquen els “diplomàtics”.
Només la independència política de la classe treballadora, pot esclarir-nos un futur que, ara com ara, pinta fosc. És a dir: 1) ser capaços de crear els nostres propis debats al marge de la política institucional-burgesa, 2)crear espais d’autoorganització enfront de la crisi capitalista i el marc de gestió d’aquesta, 3)exercir l’internacionalisme més feroç enfront de les agressions cap a la classe treballadora i capes populars d’altres regions del món que pateixen les polítiques imperialistes de les nostres burgesies i 4) l’acció conscient dels treballadors amb un sol puny enfront del capital.
La ponència del passat 9 de desembre ens ha ajudat a bastir ponts entre els Moviments Socials d’Alacant en pro de l’anhelada independència de classe que tant reclamem els comunistes. Saludem i agraïm les ponències de les tres organitzacions convidades i esperem, no sols comptar amb elles en un futur, sinó que aquest acte haja servit per a fer créixer el potencial revolucionari que emergeix d’aquests espais de resistència.
No ens detindrem fins que els desposseïts facen seua la proclama: contra les seues crisis, no valen més reformes, organització de classe contra l’Estat Burgés!
Avancem!
El pasado 9 de diciembre se reunieron en Alicante nueve líderes europeos. Ante ello la Juventud Comunista, junto con otros movimientos sociales de carácter vecinal e internacional, hemos analizado las nefastas consecuencias a las que nos llevan este tipo de alianzas.
La vida de miseria a la que nos condena el capital, la necesidad de plantar cara y las vías de autoorganización obrera que se están creando frente al Estado Burgués han sido algunos de los temas. En esta artículo hablaremos del debate que tuvimos en el acto realizado en Alicante junto con el Sindicato de Barrio de Carolines, la asociación de mujeres senegalesas “Talatay Nder” y con la Delegación de la República árabe Saharaui Democrática.
Por un lado debemos aclarar el papel que juega España como parte integrante- e imprescindible- del polo imperialista europeo. Su rol no es, como nos lo quieren pintar, subsidiario hacia las potencias “de referencia europeas” como Alemania. Gracias al apoyo de la burguesía europea, la gran burguesía española -Ibex35- buscaba, allá por 1986, que la integración del Estado Español en el Mercado Común Europeo supusiera la apertura de puertas hacia el mercado latinoamericano para el resto de países europeos, y así fue. El Estado Español formó parte – y así sigue hasta ahora- de un bloque imperialista, el europeo o, en su forma político administrativa: La Unión Europea- y sus burguesías nacionales así como los representantes institucionales de estas- se vieron beneficiadas, no solo de la extracción de plusvalía de los trabajadores de sus respectivos países, ni tampoco sólo de la extracción de plusvalía de los trabajadores del resto de países socios de la UE, sino además de los trabajadores a nivel internacional (en este caso, como comentábamos, de los de América Latina).
Hoy, el Estado Español está jugando un papel distinto en forma, pero idéntico en el contenido de lo que sucedió en 1986 cuando España entró en la UE. Al igual que lo hizo su homólogo, el expresidente socialista Felipe González, Pedro Sánchez busca consolidar el papel de España en la UE y reforzar el polo imperialista europeo. Pero ojo, no por la “particularidad de ser Pedro Sánchez”, sino por la “generalidad” de ser un representante – la cara más visible- del Estado de los capitalistas o Estado Burgués y el papel específico del PSOE como pilar del régimen
El Estado Español está jugando a ser la puerta del continente europeo hacia África, como ya lo fue hacia América Latina. Pero esto no es algo novedoso, aunque ahora salga a relucir, España lleva años ocupando este papel. La famosa “traición” del PSOE al pueblo saharaui era condición <sine qua non> para consolidar el Régimen del 78 a través de la entrada a la UE.
El expolio de mercancías en el Sáhara, la ocupación de las costas africanas en pro del beneficio de la flota de pesca Española o el comercio con los países Africanos de hidrocarburos y gas, ha sido el papel que ha jugado el Estado Español, en paralelo al expolio en latinoamérica, como parte integrante- y fundamental- del bloque imperialista en Europa.
Es por eso que vemos a los representantes socialdemócratas enorgullecerse de que España sea anfitriona de las cumbres europeas, mediterráneas y hasta de índole internacional (como la de la OTAN) ya que, el gobierno socialdemócrata (burgués), se está esforzando mucho para salvaguardar los beneficios de la burguesía europea a costa de sangrar, no solo a clase trabajadora española, no solo a la clase trabajadora europea, sino con especial hincapié en el pueblo Saharaui, a los cuales no duda traicionar si eso significa mejores acuerdos con Marruecos, que se traduce en mejores beneficios económicos para la aristocracia obrera, punta de lanza de la burguesía, clase que realmente está detrás de las políticas socialdemócratas
Sus hechos distan mucho de su palabrería reformista de “mejorar la vida de la gente”, a no ser que la “gente”, sea para ellos el Ibex35 en particular y el resto de la burguesía europea y norteamericana en general.
Pero no es oro todo lo que reluce, la burguesía no es un conjunto homogéneo y armónico, sino que para obtener mayores beneficios, los que eran amigos en el pasado se convierten en enemigos en el presente. Se enfrentan unos con otros y esa pugna cae sobre las espaldas de la clase obrera internacional en forma de guerra, tensiones y militarización de los polos imperialistas que no dudarán en llevar a la muerte a los trabajadores de sus respectivos países o en fomentar tensiones en países extranjeros: la pugna de Marruecos contra Argelia es solo un reflejo de las tensiones entre los imperialistas rusos y norteamericanos.
Se crean las condiciones propicias para la guerra. Lo mejor que puede esperar el proletariado internacional del capitalismo es el paro, la crisis y el hambre. Todo lo demás, es barbarie.
Actualmente nos encontramos en lo que los medios burgueses llaman “inflación” y cuya justificación es la de un fenómeno ajeno a la mano del mercado, como si viniera del cielo sin explicación alguna y que afecta a todo el conjunto de la población por igual. Pero por suerte, las trabajadoras conscientes dejamos hace mucho tiempo de creer en fantasmas y de confiar en mentiras. El proceso de empobrecimiento, o pauperización, de la clase trabajadora no es la fenomenología de ningún dios invisible, sino un hecho inevitable en un sistema que toca fondo por sus propias contradicciones.
La Tasa de Beneficio del Capitalista desciende porque en su afán por competir con otros capitalistas ha “ahorrado costes” despidiendo trabajadoras y utilizando a la juventud trabajadora como laboratorio de precarización, pero al quitarse de encima la “masa viva del capital” y apostar por la tecnificación, ha perdido su sentido de ser ya que, solo puede obtener beneficios (en forma de plusvalía) de otros seres humanos, de sus trabajadoras.
Sumido en un atolladero de contradicciones, vemos como cada vez es más complicado -para el burgués/capitalista- crear nuevos ciclos de acumulación, dando lugar a decisiones fuera de toda lógica para nosotras, como la de no aceptar la puesta en acción de un gasoducto con precios más bajos entre España y Francia en un escenario de crisis energética, mientras el Gobierno francés está planificando cortes de luz en momentos de tensionamiento. Decisiones así se insertan precisamente en la lógica imperialista de la competición entre burguesías, materializada parcialmente pero no únicamente en una pugna entre Estados capitalistas. La oligarquía francesa está dispuesta a aceptar un escenario más complicado para sus intereses en lo inmediato: precios de la electricidad más altos y por lo tanto una ganancia inferior, un patente riesgo de respuesta popular si no ponen medidas, tanto subsidiarias como represivas, para disminuir el impacto de la situación entre las clases populares francesas… Todo esto en pro de que el parque nuclear francés -el mayor de Europa y una apuesta estratégica de Francia que tiene implicaciones no sólo en la disminución a futuro de los precios- genere una mayor ganancia en la esfera productiva, si no también en el panorama internacional ante sus grandes competidores en el campo nuclear (EEUU-Rusia-China), con la importancia que esto tiene para el capitalismo francés.
La inverosimilitud de este sistema se basa en que lo que se produce, que es de consumo social, y cómo se produce, de una manera social, está bajo una propiedad que lejos de ser social, es privada.
Ante esto, las comunistas solo podemos decir que estas reuniones son completamente ineficaces. Sólo están destinadas para intentar salvar los muebles de un mundo que se incendia, de un mundo caduco que agoniza por su propia destrucción (en forma de crisis o en forma de guerra), y, en todo caso, a reafirmar la posición imperialista que a día de hoy adoptan los países europeos y asegurar la tasa de ganancia de la burguesía
Evidentemente, estas medidas no van a salvar a la clase obrera de la crisis, ni siquiera pueden paliar sus efectos por mucha palabrería que nos ofrezcan los “diplomáticos”.
Solo la independencia política de la clase trabajadora, puede esclarecernos un futuro que, por ahora, pinta oscuro. Es decir: 1) ser capaces de crear nuestros propios debates al margen de la política institucional-burguesa, 2)crear espacios de autoorganización frente a la crisis capitalista y el marco de gestión de ésta, 3)ejercer el internacionalismo más feroz frente a las agresiones hacia la clase trabajadora y capas populares de otras regiones del mundo que sufren las políticas imperialistas de nuestras burguesías y 4) la acción consciente de los trabajadores con un solo puño frente al capital.
La ponencia del pasado 9 de diciembre nos ha ayudado a tender puentes entre los Movimientos Sociales de Alicante en pro de la ansiada independencia de clase que tanto reclamamos los comunistas. Saludamos y agradecemos las ponencias de las tres organizaciones invitadas y esperamos, no solo contar con ellas en un futuro, sino que este acto haya servido para hacer crecer el potencial revolucionario que emerge de estos espacios de resistencia.
No nos detendremos hasta que los desposeídos hagan suya la proclama: ¡Contra sus crisis, no valen más reformas, organización de clase contra el Estado Burgués!
¡Avanzamos!